Atlar en sevilen, asil hayvanlar arasındadır. Biniciliği ve sevmesi bir başka güzeldir, insanlara sadık oluşları ile de bilinirler. Farklı türleri bulunmaktadır, bu türleri genelde dış görünüşleri ile anlaşılır. At severler hemen hemen tüm at türlerini kolay bir şekilde ayırt edebilirler. Ayırt etmesi zor olan ikili ise Arap ve yerli attır. Tarihimizde de oldukça önemli bir yere sahip olan atlar, pek çok amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. İki farklı tür olan Arap atı ve yerli at arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir;
Köken Farkı
Elbette ilk fark, kökenlerin farklı yerlere dayanıyor olmasıdır. Arap atları Suriye ve Irak bölgelerinde dolaşan ve Mevali, Hadidi, Aneze gibi göçmen aşiretler elinde bulunan aylardır. Oldukça güzel ve ince bir yapıya sahiplerdir, cüsse olarak da yapıları çok büyük değildir. Arap atları da kendi aralarında Seklaviller, Küheyletül Acuzlar gibi gruplara ayrılır. Yerli atlar ise köken olarak Trakya, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Orta Karadeniz gibi bölgelere ayrılırlar. Çanakkale, Çukurova gibi il il farklı yerli at türleri de bulunmaktadır.
Dış Görünüş
Dış görünüş bakımından da farklılıkları bulunmaktadır, yerli ve Arap atın melezlenmesi sonucunda ise başka bir ırk meydana gelmiştir ve ikisinin farklı dış görünüşleri burada bir araya gelmiştir. Arap atı türlerine göre iri veya daha ufaktır, profilleri düz, cephesi geniş, göz çukurları bellidir.
Başları ufaktır, kuru ve güzel görünüşleri vardır, gözleri belirgin ve parlaktır, kulakları ise ufaktır. Perçem ve yeleleri seyrektir, kılları ise yumuşaktır. Yerli atlar ise biraz daha iridir, daha sert bir mizaca sahiplerdir, genelde tırnakları iri ve sağlam olur, renkleri ise siyahtır.

Kullanım Alanları
Yerli at daha çok savaşlarda, seyahatlerde ve geleneksel oyunlarda kullanılırken, Arap atları yük taşıma konusunda daha fazla tercih edilmektedir.