Pazar, Eylül 24, 2023
Ana SayfaEvcil HayvanlarAt Nalı Nasıl Takılır?

At Nalı Nasıl Takılır?

Geçmişten günümüze binek hayvanı olarak kullanılan atlara, ayaklarını koruma amacı taşıyan at nalı nasıl takılır? Atlar eski çağlardan beri insanoğlunun en yakın dostu ve yol arkadaşı olmuştur. Çağımızda binek olarak pek fazla kullanılmasa da, çiftliklerde insanların dostu olarak yaşamaya devam etmektedirler.

At Nasıl Yapılır?

At nalı genellikle çelikten yapılır. Fakat alüminyum ve plastikten de yapılan nallar vardır. Nallar nalbant tarafından ateşte dövülerek şekillendirilir. At nallarının yapımı ve uygulaması yetenek ve ustalık isteyen bir sanattır.

Nallar Nereye Takılır?

Atın ayakuçlarında bulunan toynaklar, tırnağa benzeyen sert formda bir yapıya sahiptir. Usta nalbant nalı sıcak çiviler yardımı ile bu toynaklara tutturur. Nallanan at hiç bire acı hissetmez. Çünkü bu bölgede hiç bir sinir bulunmaz ve neredeyse tamamen hissizdir. Nalbant toynağın çevresini ölçtükten sonra, çelik malzemeyi işaretler ve keser. Ardından ateşte döverek şekillendirir ve toynak ölçülerine uygun hale getirir.

Nallama Nasıl Yapılır?

Nallama işlemi at 3 yaşına ulaştığında yapılır. İlk olarak nal ısıtılır ve toynağa basılarak dış kısmın hafif erimesi sağlanır. Usta nalbant, nalın kenarlarını metal yardımı ile düzeltir ve güvenli hale getirir. Metal fırça ile çeliği parlatma işlemi gerçekleştirilir. Toynak eğelenir ve bu sadece toz ile sivri köşelerden arındırılır. Ardından nal yerleştirilerek üç köşeden toynağa çivilenir. 5 santimetre uzunluğunda olan çiviler bükülebilir formdadır. Toynağa çivileme işleminin ardından uçlar koparılarak kalan kısım bükülür. Kaçılan çivilerin uçları düzgünce düzeltilir ve yerine oturtmak için çekiç ile dövülür. Son olarak toynak törpüleme işlemi yapılır ve nallama süreci sona erer.

At Nalı Nasıl Takılır?
At Nalı Nasıl Takılır?

Nal Çeşitleri Nelerdir?

Nalbant ustalarının yaptığı farklı nal çeşitleri bulunur. Bu kapsamda 4 farklı nal çeşidi vardır.

Nal çeşitleri sırasıyla;

  • Ortası kapılı, sacdan yapılma düz nal.
  • Ortası boş 1,5 cm kenar genişliğinde askeriye nalı.
  • Toprak ve taş yollarda kaymayı önleyen lastikli nal.
  • Yük taşımada kullanılan atlar için demirsiz lastik nal.

Askeriye nalı günümüzde kullanılan klasik nallardandır. Lastikli nal ve demirsiz lastik nal eski çağlarda kullanılan nal türleri arasında yer alır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

En popüler

son yorumlar