Pazar, Eylül 24, 2023
Ana SayfaEvcil HayvanlarAt Yavru Bakımı Nasıl Olmalı?

At Yavru Bakımı Nasıl Olmalı?

 “At yavru bakımı nasıl olmalı?” diye sorulduğunda oldukça ciddi bir konuyla karşı karşıyayız demektir. Dünyanın en asil hayvanlarından biri olan atın yavrusu da bir o kadar sevimlidir. At 1 yaşına gelene kadar “tay” diye isimlendirilir. Tabi bu kadar asil ve ihtişamlı bir hayvanın bakımı da ciddiyet, emek ve uğraş ister. Aslında at yavrularının insan yavrusundan neredeyse farkı yoktur. Bir bebeğin doğumundan sonraki ilk günler ne kadar kritikse tayın da öyledir. Bu yüzden doğumundan ölümüne kadar bakımına önem vermek icap eder.

Doğumundan Sonraki İlk Birkaç Gün

Taylar doğumundan sonra ilk birkaç gün oldukça hassas ve kırılgan olduğu için normal zamandan daha özenli ve dikkatli bakımı şarttır. Doğumundaki ilk 24 saatte mutlaka kolostrum sütü verilmelidir. Bu dönemde ishal, eklem ağrısı veya ortopedik rahatsızlıklar gibi problemler ortaya çıkabilir ve tüm sağlık kontrolleri yapılmışsa erken teşhisler sorunlar çözülür.

Temel İhtiyaçları Tam Sağlanmalı

At yavru bakımı nasıl olmalı?” sorusunda bu riskli dönemden sonra ise temel ihtiyaçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Besin
  • Barınak
  • Su
  • Düzenli sağlık kontrolleri
  • Herhangi bir hastalığa karşı düzenli gidilecek veteriner

Bunlar bir tayın bakımında olmazsa olmaz seviyedeki ihtiyaçlardır. Bunlar tek/birkaç kelimeyle sayılmış olsa da içlerini doldurmak mühimdir.

Tayın Beslenmesi

At yavru bakımı nasıl olmalı?” konusunda tayların beslenmesi; büyümesi, kas ve kemik gelişimi ve ruhsal sağlığı sebebiyle oldukça önem arz etmektedir.

Doğumundan sonra ilk 3 hafta yalnızca süt ile beslenmesi gerekirken sonrasında yavaş yavaş yeme geçebilirler ve 6. Aydan sonra tamamen sütten kesilmesi gerekir. Ortalama bir tay günde 5 kg yem ile beslenir. Bu yemi dışkılama ise 2 günden sonra meydana gelir. Aynı zamanda günde 15 kg’a kadar su içebilirler.

Büyüme sürecinde oldukları için ihtiyaç duyulan su mutlaka karşılanmalıdır. Eğer yeterli ve dengeli beslenme gerçekleşmezse; özefagus tıkanması, gastrik tıkanma, mide ülseri, tay titremesi, fermantatif bozukluklar, pazartesi hastalığı veya tay ataksisi gibi hastalıklar gündeme gelebilir.

Uygun Yaşam Alanı

At yavrusu için en uygun yaşam alanı açık havadır. Eğer kapalı ve dar bir yaşam alanı tercih edilirse kemik gelişimleri olumsuz etkilenebilir ve buna bağlı olarak büyümeleri de yavaşlar. Tayların doğumdan sonraki 24 saatte koşabilme özellikleri de açık havada yaşamaları gerektiğine bir işarettir.

Düzenli Sağlık Kontrolleri ve Veteriner

Tayların sağlık kontrollerinin bir kısmı sahibi tarafından bir kısmı ise veteriner tarafından gerçekleşir.

Tay sahibinin yapması gerekenler şöyle özetlenebilir:

  • Her gün kurallarına uygun şekilde tımar yapılması
  • 15 gün arayla canlı ağırlıklarının belirlenmesi
  • En az 2 ayda bir tüy ve tırnak kesimi
  • Açık alanda düzenli gezdirme
  • Tayda kullanılan ekipmanların düzenli temizliği

Bunun yanında veterinerin de yapması gereken sağlık kontrolleri vardır. Bunlar tam olarak sağlandığında tayın ruhsal ve fiziksel sağlığı tam olarak sağlanmış olur.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

En popüler

son yorumlar