At en asil ve insan dostu hayvanlardan biridir. Binicilik de ata sporlarımızdan biridir, hal böyle olunca ata binmek dünyanın en keyifli ve güzel hissettiren aktivitelerinden biri oluyor. Elbette eğitim almamış birinin at üstünde durması çok zordur, fakat öğrendikten sonra kolay olduğu anlaşılır. Peki, gerçekten ata binmek zor mu?
Atın Üstünde Dengede Durmak Önemli
Eğer dengede durma başarılırsa at binmek çok da zor değildir. Önemli olan dengeyi sağlayabilmektir. Çünkü at hareket eder ve ettikçe vücut onunla birlikte koordine bir şekilde hareket etmelidir. Eğer aradaki uyum yakalanmazsa düşme gibi kazalar meydana gelebilir. Bu yüzden önce eğitmenle beraber binilmesi önerilir.
Eğitmenler ata hep soldan binilmesini önerir. Otururken dengede kalma sonrasında at tiris giderken dengede kalmak gelir. Ayaklardan kuvvet almak bu esnada çok önemlidir. Genelde kollardan alınır diye düşünülür ancak iş tamamen bacaklardadır. At koşarken de dengede kalabiliyorsanız artık zorlanacağınız çok bir şey kalmamıştır.
At Koşarken Durdurabilmek
At koşarken onu yavaşlatmak çoğu zaman, özellikle tecrübesizler için zordur. Dizginleri kendine doğru çekmek gerekir, ani hareketler atın kişiyi üstünden atmasına neden olur ki buda ciddi sakatlanmalara yol açabilir. Atın üstündeyken sakin kalınmalıdır, endişe duyarsanız, ürkek davranırsanız at bunu hisseder ve oda panik olur. Sakin davranırsanız atta sakin olur ve işi zorlaştırmaz. Atlar cesur oldukları kadar panik hayvanlardır da.

Tecrübesizken Ata Yön Vermeye Çalışmak
Bu ata binmeyi özellikle ilk eğitimlerinde olan kişiler için zorlaştıracaktır. Çünkü tecrübe isteyen bir iştir. Ellerle ve dizginlerle yön verilir sanılır ancak aslında olay vücuttadır, eller tek başına yetmez. Bunu bilmeyen tecrübesiz biniciler için işler daha da zorlaşır.
Ata Binmek Zor Mu?
Değil, sadece tecrübe gerektiriyor
Zor çünkü çok basit detaylar sürüşü etkiliyor
Yani atla uyum, tecrübe zorluk derecesini etkiler, başta zor olsa da zamanla çok kolaylaşır.