Cumartesi, Haziran 10, 2023
Reklam Alanı
Ana SayfaEvcil HayvanlarAtlara Kaç Yaşından İtibaren Binilmeli?

Atlara Kaç Yaşından İtibaren Binilmeli?

 “Atlara kaç yaşından itibaren binilmeli?” sorusuna cevap nettir ama öncesinde genel bir bilgiyle başlayalım. Binicilik; çok eski yıllarda insan hayatının merkezinde yer alan, günümüzde ise popülaritesini farklı alanlarda veya çevrelerde sürdüren bir doğa sporudur.

Eski toplumlar ekonomik, sosyal, kültürel amaçlarla biniciliğe çok önem vermiştir. Ata sporumuz da olan binicilik, eski Türkler ile oldukça geliştirilmiş ve farklı alanlara yayılmıştır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle ulaşımın veya avcılığında merkezinde olmasa da tercih sebebi veya hobi olarak varlığını devam ettirmektedir.

En Temel Becerilerin Kazanıldığı Dönemde Binicilik

Özellikle sporda ilk akla gelen isimlerden biri de biniciliktir. Erken yaşta başlandığında fiziksel ve ruhsal gelişime katkıları saymakla bitmez. “Atlara kaç yaşından binilmeli?” diye baktığımızda; çocuklarda binicilik eğitimi, dünya skalasına baktığımız zaman da, 4 yaşında başlar. Bunun elbette ki belli sebepleri vardır. Öncelikle çocuğun gelişiminde 0-2 yaş bebeklik döneminde, çocuk bedenini ve hareketlerini tanımaya çalışarak hızlıca büyüme göstereceği için bu dönemi kendine ayırması gerekir.

yaşından itibaren ise oyun dönemi başlar ve çocuk çevreyi de keşfetmeye başlar. İnce motor gelişimi dediğimiz el, ayak benzeri küçük kas gruplarının koordinasyonlu kullanımı bu dönemde etkin bir şekilde öğrenilir. En temel becerilerin kazanıldığı dönem olduğu için de binicilik eğitimine 4 yaşında başlanması en uygunudur.

Atlara Kaç Yaşından İtibaren Binilmeli?
Atlara Kaç Yaşından İtibaren Binilmeli?

Binicilik Eğitimi Aşamaları

Genel olarak çocuklarda binicilik eğitimini dönemsel olarak ayıracak olursak:

  • 4-6 yaş arası seminer ağırlıklı eğitim
  • 7-14 yaş arası ise ağırlıklı teknik eğitim başlar.
  • 4-6 yaş arasındaki çocukların fiziklerine göre seçilen ponylerle verilen eğitimde; birbirlerini sevmeleri, iletişime geçmeleri ve bu sporda kullanılacak terimler ile malzemelerin bilinmesi hedeflenir. 7 yaştan itibaren ise çocuk ince motor gelişimini tamamlayacağı için teknik eğitimlere ağırlık verilir ve ilerlemeye göre binicilik müsabakalarına da katılabilir.

Çocuk Üzerindeki Fiziksel ve Ruhsal Faydaları

İki canlının ruhlarının ve bedenlerinin bir olduğu bu spor dalının faydalarına baktığımızda:

  • Modern toplumumuzda en çok görülen hastalıklardan olan anksiyete, depresyon, bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklardan uzak tutar.
  • Çocuğun özgüveni artar ve stresi azalır.
  • Atla birlikte hareket edileceği için konsantre ve dikkat önemlidir. Bu sayede odaklanma yeteneğini arttırır.
  • Vücut kaslarını geliştirir. Özellikle dik durma ve çarpık bacak sorunu olanlar için birebirdir.

Bu faydaların tam anlamıyla sağlanabilmesi için de profesyonel bir kulüp ya da kurs araştırması yapmak şarttır.

Üçü Bir Arada Olmalı: Eğitmen, At, Malzeme

Binicilik eğitimi ve bu sporun yapılması sayısız katkısıyla birlikte ciddi bir iştir. Bu yüzden alanında profesyonel bir eğitmen, iyi eğitilmiş bir at ve kaliteli malzemeler bu eğitimin verilmesi şarttır. Bunlardan herhangi birinin eksikliği size beklediğiniz faydayı sağlamayabilir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

En popüler

son yorumlar