Çocuk, bebeklik ve ergenlik arasındaki bir dönemdir. Ebeveynler, çocuklarına çok fazla ilgi ve sevgi gösterirler. Bu dönemde çocuk sağlığını etkileyen faktörler nelerdir sorusu ebeveynler tarafından merak edilmektedir. Anne ve aile sağlığı, sosyoekonomik durum, sosyal destek, çocuk sağlığını etkileyen önemli faktörler arasındadır. Annenin sağlığı, çocuk sağlığı açısından temel bir belirleyici olarak geçer.
Annenin yaşı, sağlığı ve beslenmesi, doğum öncesindeki bakımı çocuğun sağlığını etkileyen, anneye ilişkin faktörler olarak geçer. Çocuk sağlığı ailenin yaşam tarzı, kültürü, gelenekleri, görenekleri ve çocuk yetiştirme alışkanlıklarından da etkilenir. Ailenin ekonomik durumu da önemli bir faktördür. Yoksulluğun etkileri çocukları da etkiler. Hijyenik olmayan bir ortam birçok hastalığın başlangıcıdır. Ev hijyeni, yeterli su bulunmaması, atıklar gibi faktörler çocuk sağlığını tehdit etmektedir.
Çocuk Sağlığına İlişkin Göstergeler Nelerdir?
Sağlık durumunun değerlendirmesi aşamasında sağlık sorunu olan kişi sayısı sağlık sorunlarını yansıtmamaktadır. Risk içerisinde olan toplumun büyüklüğü ve sağlık sorunu olan kişi sayısının birlikte değerlendirilmelidir. Bu sebeple sağlık ölçütleri kullanılarak sağlık düzeyi değerlendirilir.
Bir toplumun hastalık ve ölüm nedenleri o toplumun gelişmişlik düzeyini belirler. Sağlık durumu, riskli yaş grupları ve ele alınması gereken sorunları sağlık hizmetlerinin hedefleri ile ilgili düzenlemeleri kapsar. Çocuk ölüm hızları ve nedenleri toplumda gelişmişliğin en önemli göstergelerinden bir tanesidir.
Çocuk sağlığının değerlendirilmesinde sık kullanılan ölüm göstergeleri aşağıdaki gibidir:
- Perinatal,
- Yeni doğan sonrası,
- Bebek,
- Beş yaş altı.
Ölüm hızları şeklindedir.
Çocuk Sağlığı Nasıl Korunur?
Sağlığın geliştirilmesi için yaşam tarzının değiştirilmesi gerekir. Yaşam tarzının değiştirilmesi duyarlılığın arttırılması, davranışların olumlu yönde değiştirilmesi ve çevre ile gerçekleşir. Fiziksel egzersiz, beslenme ve kendi kendine bakımda önemlidir. Ayrıca birincil, ikincil ve üçüncül koruma da çocuk sağlığı açısından önemlidir.
Fiziksel Çevre Kirliliğinin Çocuk Sağlığına Etkileri
Hava, su, besin ve gürültü kirliliğinin çocuk sağlığına etkileri vardır. Hava kirliliği, çocukların kronik solunum yolu hastalıkları için önemli bir risktir. Hava kirliliği, kanser gibi ömür boyu sürecek bir riski de beraberinde getirmektedir.
Sulardaki biyolojik ve kimyasal kirlilik çocuk sağlığını, içme, temizlik ve yıkama sırasında tehdit etmektedir. Ses kirliliği, çevresel bir tehlike olarak geçer. Gıda kaynaklı hastalıklar halen yaygındır ve çocukları önemli derecede etkilemektedir. Ses kirliliği gittikçe artmaktadır ve çocuklar gürültünün zararlı etkilerine karşı savunmasız bir gruptur.