Cumartesi, Haziran 10, 2023
Reklam Alanı
Ana SayfaSağlık ve FitnessEmar Nasıl Çekilir?

Emar Nasıl Çekilir?

Emar, vücuttaki doku ve organların ayrıntılı olarak görüntülenmesi amacıyla radyo dalgalarının ve manyetik alanın kullanıldığı bir tekniktir.

MR cihazı, her iki ucu da açık ve kısa olan bir silindirdir. Hasta emar çekimi için cihazın içinde bulunan hareketli yatağa yatar ve vücudun taranan bölümüne bağlı olarak da yatış pozisyonu değişir. Bazen, taranan vücut parçasına bir çerçeve yerleştirilebilir.

Çerçeve, tarama esnasında vücut tarafından gönderilmiş olan sinyalleri alan alıcılar bulundurur ve çok daha iyi kalitede görüntü oluşturulmasını sağlar. Tarayıcı aracılığıyla oluşturulan manyetik alan sebebiyle MRI tarayıcısının çalıştırılması amacıyla farklı odada yer alan bir bilgisayar kullanılır.

Emar Neden Çekilir?

Emar, bir hastalığı ya da hasarı saptamaya ve tedavinin etkinliğini izlemeye katkıda bulunan teknik bir yöntemdir. Vücudun farklı bölümleri emar sayesinde görüntülenebilir. Sinir sistemi ve yumuşak dokular ile ilgili sorunları da değerlendirmek için özellikle emardan yararlıdır.

MR Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

MR taramasının yapılacağı gün, bazı durumlarda işlemin uygulanmasından 4 saat öncesinden başlayarak yiyecek ve içecek tüketimi yapılmaz. Ancak bu durum her zaman geçerli değildir. Bazen de görüntüleme öncesi çok fazla su tüketilmesi istenebilir. Bu durumlar taranan alana göre farklılık gösterir.

MR taraması yapılmadan önce dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Önlük giyilmesi gerekmiyorsa; bağlantı elemanları, metal fermuarlar, düğmeler, kemer, balenli sütyen ya da toka içermeyen giysiler giyilmelidir.
  • Mücevher ve takılar evde bırakılarak rahat ve bol kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Kapalı alan korkusu yaşayan hastalar taramadan önce doktorlarından hafif yatıştırıcı bir ilaç isteyebilirler. Bu hastalara açık olan MR taraması da önerilebilir, fakat açık emarda düşük mıknatıs gücü vardır.

MR güçlü bir manyetik alanda yapıldığı için kişinin üzerinde metal bulunmamalıdır.

Bu metaller ise şunları içerir:

  • Küpe, kolye ve bilezik gibi takılar
  • Saat
  • Protez dişler,
  • Kulak, burun ve meme ucu halkaları gibi piercingler
  • Peruk
  • İşitme cihazları gibi eşyalar metal içerikli oldukları için MR taraması öncesi bulundurulmamalıdır.

Vücudunda kalıcı bir şekilde metal protez bulunan kişilere Emar taraması yapılamaz. Çünkü manyetik alan, metalleri çekerek hastada yaralanmalara neden olur.

Çekim Süresi Ne Kadardır?

MRG taraması için 10 veya 20 dakika kadar cihazda durmak gerekebilir. Bu sürenin değişkenliği ise incelenecek olan hastalığın toplanması gereken bilgi durumuna bağlıdır.

Emar Taramasından Sonra Meydana Gelen Durumlar

Bazı MRG incelemesinde kontrast boya enjeksiyonu yapılır. Bu, bazı kan damarlarının ve dokuların ve daha ayrıntılı bir şekilde görünmesini sağlar. Bazen de kullanılan kontrast madde deri döküntüsü, bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi yan etkilere sebep olur.

Bu yan etkiler genel anlamda hafif bir şekilde ve kısa sürelidir. Bu boyanın böbrek hastalarına uygulanması kişilerde organ ve doku hasarına sebep olabilir. Böbrek hastalığı olan kişilerde emar çekilmesine devam edilmesi amacıyla kişilere kan testi yapılabilir.

Ayrıca enjeksiyondan önce de alerjik reaksiyon öyküsü ya da kan pıhtılaşma sorunları olan kişiler mutlaka doktora bilgi vermelidirler. MRI taraması yapılmadan önce hareketsiz şekilde duramayan bebeklere ya da çocuklara da genel anestezik bir madde verilebilir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

En popüler

son yorumlar