Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaSağlık ve FitnessHistereskopi Nedir?

Histereskopi Nedir?

Histereskopi nedir? Histereskopi, rahim içini görüntüleme işlemidir. Özel optik bir kamera ile rahim ağzından girilerek rahmi, rahim içini ve rahime açılan tüpleri görüntüleme işlemidir. Histereskopi iki şekilde yapılır. Biri tanısal histereskopi (diagnostik), diğeri ise tedavi amaçlı (operatif) histereskopi işlemidir. Histereskopi işlemi sırasında uygulanan lokal anestezi ile hasta ağrı ve ya acı hissetmez.

Bu işlem oldukça kolay ve güvenli bir işlemdir. Tanısal histereskopi işlemi yaklaşık 2-3 dakika arasında gerçekleşirken, tedavi histereskopi işlemi yaklaşık 15-20 dakika gibi bir sürede hallolabilir. Hasta kendini kasmadığı ve rahat bıraktığı sürece bu işlem daha kısa sürede bitebilir. Gerekli durumlarda tedavi için yapılan histereskopi işleminde rahim ağzını açık tutmak için hastaya oral yoldan ilaç verilebilir.

Histereskopi İşleminin Uygulandığı Durumlar Nelerdir?

Histereskopi işlemi hem tedavisel hem de tanısal olarak uygulanan bir işlemdir. Rahim içini görüntüleme işlemidir. Peki ya histereskopi hangi durumlarda uygulanır. Gelin birlikte bakalım.

  • Herhangi bir şekilde yaşanan vajinal kanamalarda
  • Adet düzensizliklerinde
  • Vajinada, kasıklarda yaşanan ağrılarda
  • Rahim içinde oluşan polip ve miyom gibi patojilerde
  • Tekrar eden gebelik (bebek) kayıplarında
  • Doğuştan olan kadın üreme organları ile ilgili olan anamolilerde
  • Ucu görülmeyen spirallerin geri çıkarılmasında
  • Rahimde perde ve ya yapışıklık olması durumlarında

Bu ve buna benzer durumlarda histereskopi işlemi uygulanır. Histereskopi işlemi ağrısız ve acısız bir işlemdir. Tanısal histereskopi 1 ila 2 dakika gibi bir sürede hallolurken, tedavi amaçlı histereskopi 15 ila 20 dakika gibi bir sürede bitmektedir.

Histereskopi Nasıl yapılır?

Histereskopi işlemi vajinadan rahim ağzından optik bir kamera ile rahime girilerek yapılan bir işlemdir. Hastaya gerekli durumlarda rahim ağzının açılabilmesi için ağız yoluyla ilaç verilebilir. Rahmin içine doğru ilerletilen histereskop verilen özel sıvılar ile uterusun daha net görülebilmesi sağlanır ve böylece uzman hekim monitöre yansıyan görüntüler ile inceleme yapabilir. Histereskopun ucunda yakıcı ve kesici aletler bulunur ve gerektiğinde bunlar ile rahim içinde operasyon yapılabilir. Histereskopi ameliyathanede ve ya hekimin ofisinde de yapılabilir. Tanısal histereskopi de genel anestezi yerine lokal anestezi uygulanır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

En popüler

son yorumlar