İnsanlar gibi kedilerde de kusma durumu görülür. Normal bir durumdur. Kedilerin kusması genellikle bir soruna neden olmamaktadır.
Kedilerde kusma olduğunda normal olup olmadığını anlamak için kedinizi yakından takip etmelisiniz. Kediniz sürekli kusuyorsa ve kilo kaybı yaşıyorsa normal bir durum değildir. Veteriner kliniğine götürülmesi gereklidir. Kediniz kustuğunda ne yapmalısınız sorusunun cevabı aşağıdaki yazıda detaylı bir şekilde sizleri aydınlatmak için yazılmıştır.
Kedilerde Kusma Çeşitleri
Kedilerin kusma çeşidi dört temel başlık altında incelenir;
- Akut kusma
- Aralıklı kusma
- Kan kusma
- Projektil Kusma
Akut kusma: Kediler kendini temizlemek için yalanırlar. Yalandıkları için bedenindeki tüyleri yutmaktadırlar. Bu tüy midede yumak haline gelerek, mide maltı sayesinde kusarak dışarıya atmalarını sağlar. Bu kusma türüne akut kusma denir. Normal bir kusma türüdür.
Aralıklı Kusma: Tümör veya mide ülseri gibi sağlık sorunu yaşayan kedilerde görülen kusma türüdür. Aralıklı kusma hali kedide 4 veya 5 gün devam ederse veterinere götürülmesi gerekmektedir.
Kan Kusma: Mide ve bağırsak ülseri, tümörler ve yabancı madde alınması gibi zehirlenme durumlarında kediler kan kusar ve veteriner hekime gidilmesi gereklidir.
Projektil kusma: Yediği mama veya yiyeceklerin kedinin midesine dokunması durumunda kedi kusarak midesini rahatlatmaya çalışır. Bu kusma türüne projektil kusma adı verilir. Normal bir kusma türüdür.

Kedilerde Kusma Tedavisi
Kedinizin kustuğu durumlarda şunları yapmalısınız:
- 24 saat kediye mama verilmemelidir.
- Kedinin sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Sık sık su içmesi sağlanmalıdır.
- 24 saat aç kalan kedinizi beslerken az yağlı yiyecekler tercih edilmelidir. Ve kediyi azar azar beslemelisiniz.
- Kusma, kedilerde her ne kadar normal bir durum olsa da büyük bir sağlık sorunun habercisi de olabilir. Bunun için en yakın veteriner kliğine kedinizi götürmeniz gerekmektedir.
Veterinere gittiğinizde veteriner size bir takım sorular soracaktır: Kedinizin kusma sıklığını, kusmuğun rengini ve kokusunu, Mama değişimi yapıp yapmadığınızı, Kusmuk içinde kan görülüp görülmediği, kusmuğun içinde balgam olup olmadığı gibi sorular yöneltilecektir.
Bu soruların cevabı olabildiğince doğru cevaplanmalıdır. Kedinize doğru teşhis konulması için bu cevaplar çok önemlidir. Kedinize kan testi gibi, hastalığı belirleyici birkaç tetkik yapılır. Veteriner uygun bulduğu zaman ilaç tedavisine başlayabilir. Ya da kedinizin beslenme şeklini düzene koymak için diyet uygulayabilir.