Kolposkopi nedir? kolposkopi işlemi, kolposkop ile serviks, rahim ağzı ve vulvayı inceleme işlemine verilen addır. Kolposkopi işlemi ile bu bölgelerdeki oluşabilen anormal yapı ve dokuları incelemektir. Bu işlemde gerekirse biyopside uygulanabilir.
Peki ya hamileyken yapılır mı? Kolposkopi işlemi eğer ki düşük riski yoksa hamilelerde uygulanmasında bir sakıncası yoktur. Uzman bir hekim tarafından yapılan bu işlemde gebelikte düşük riski olup olmadığı belirlenmeli ve işlem ona göre yapılmalıdır.
Kolposkopi İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?
Kolposkopi işlemi uzman bir hekim tarafından, kadınların şikayet ve belirtilerine göre tanı koymak için yapılabilen bir işlemdir. Kolposkopi işlemi hangi durumlarda yapılır.
Gelin birlikte bakalım:
- Rahim ağzından alınan dokuda pap smear testinin anormal sonuç vermesi durumunda
- Cinsel ilişki sırasında yaşanan kanama ve ağrı şikayetlerinde
- Vajina, vulva ve rahim ağzında anormal doku ve ya kitle oluşumu
- Genital alanda birden bire çıkan siğil durumlarında
- Rahim ağzının (serviks) iltihaplanması
Kolposkopi işlemi özellikle erken tanı ve tedavide kanser teşhisine yönelik yapılması gereken işlemlerden biridir. Kolposkopi işlemi sayesinde, anormal doku ve kitlelerin rahim ağzında hangi alanda yoğunlaştığını, anormal dokunun yayılma hızını ve anormal dokunun belirlenmesi mümkündür.
Kolposkopi İşlemi Nasıl Yapılır?
İşlemden önce uzman hekim hastaya işlemi detaylıca anlatır ve nasıl uygulanacağını söyler yani kısacası hastayı bilgilendirir. Kolposkopi işleminden önce hastaya 24-48 saat içinde tampon kullanmaması, vajinal yıkama yapmaması, cinsel ilişki de bulunmaması ve vajinal yoldan ilaç almaması gerektiği söylenir. Bu işlem genellikle reglin başında ya da regl kanamasının sona erdiği zamanda yapılması gerekir.
Ayrıca kanama bozukluğu yaşayan ve ya kan sulandırıcı hap kullanan kişiler işlem öncesinde hekimi bilgilendirmesi gerekir. Çünkü işlem esnasında alınan biyopsi ile sonrasında kanama komplikasyonları olabilir. Ayrıca hamile olanlar hekimine bildirmesi gerekir. Kolposkopi işleminin hamilelikte bir riski olmasa da, biyopsi yapılırken hamilelikte yapılmayabilir.
Kolposkopi İşlemi Ne Kadar Sürer?
Kolposkopi işlemi, genellikle 20 ila 30 dakika gibi bir sürede yapılır. Ayrıca bu işlem esnasında herhangi bir anestezi uygulaması yapılmaz.