Pazar, Eylül 24, 2023

Mastit Nedir?

Mastit; genel olarak bakıldığında emziren kadınlarda, meme dokusunun iltihaplanması ile birlikte oluşmaktadır. Meme kanalında tıkanıklık oluşması veya bakterilerin meme ucu yoluyla vücuda girmesi enfeksiyona sebep olabilmektedir. Mastit çoğunlukla tek bir memeyi etkilemekte ve semptomları ani gelişim göstermektedir.

Sigara tüketmek, diyabet hastalığı ve romatoid artrit gibi faktörlerin meme dokusunu enfeksiyona daha ulaşılabilir konuma getirmektedir. Birçok olgu süt akışının sağlanması ile iyileşme gösterirken, bazı vakalar sonucunda ise antibiyotik kullanımı ve apse drenajı gerekebilmektedir.

Mastit; memede oluşan kızarıklık, şişme, ağrı ve hassasiyete sebep oluşturan bir çeşit doku iltihaplanması olarak bilinir. Sık süre ile emziren kadınlarda, doğumdan sonraki ilk 2 ay süresince gelişmektedir. Doğumdan sonra ki süreçte emzirmeye bağlı olarak gelişme gösteren mastit, puerperal (laktasyonel) olarak adlandırılmaktadır.

Çok nadir olmak ile birlikte emzirmeyen kadın ve erkeklerde de mastit meydana gelebilmektedir. Bu durum ise non-puerperal (non-laktasyonel) mastit olarak isimlendirilmektedir. Konu ile ilgili mastit nedir sorusunu yanıtladığımıza göre belirtilerine geçip sağlayabiliriz.

Mastit Belirtileri Nelerdir?

Emzirmeye yeni başlamış olan kadınların göğüslerinde bir hassasiyet hissetmesi çok normaldir. Fakat emzirme esnasında ağrı ve yanma hissi oluşmakta ise bu durum mastit olgusuna işaret anlamı taşıyabilir.

Mastitin sıklıkla görünmekte olan belirtileri şu şekildedir:

  • Memede şişlik, kızarıklık, hassasiyet, ağrı, lekelenme bulunması.
  • Emzirirken yanma hissi oluşması.
  • Meme dokusunda sertleşme ve kaşınma hissetme.
  • Sert, ağrılı ve yumru gibi hissedilmekte olan apse.
  • Memeden kötü kokulu, kıvamlı, genellikle sarı-yeşil lekeler.
  • Memenin belirlenmiş bir bölgesinde olağan dışı sıcaklık bulunması.
  • Koltuk altı bezlerinde şişlik oluşması.
  • Yüksek ateşle karşılaşma.
  • Yorgunluk hissetme.
  • Üşüme ve titreme hissetme.

Bu belirtiler hususunda mastit ile karşılaşabilirsiniz. Belirtileri çok dikkatle takip etmeyi ihmal etmeyiniz. Peki, mastit neden olur? mastit belirtileri ve tedavisi nelerdir? Sorusunda neden olur kısmına ve tedavisine de açıklık getirelim.

Mastit Neden Olur?

Mastit, emzirmekte olan kadınlarda süt kanallarının tıkanması veya bakteriyel enfeksiyon sebebi ile oluşur. İltihaplanmaların enfeksiyon oluşmadan ortaya çıkıyor olması, genel olarak memede süt birikmesinden kaynaklanmaktadır. Bebek emerken meme ucunda oluşmaktaki travma (meme başları çatlakları), cilt florasında veyahut bebeğin ağzında bulunmakta olan bakterilerin doku içine girmesine sebep olmaktadır.

Bu sebeple enfeksiyon oluşur. Vücut, bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon ile savaşabilmek amacı ile meme dokusunun iltihaplanmasına sebebiyet veren bir dizi kimyasal salgılamaktadır. Bu da memede ağrı ve yanma ile karakterize olmuş mastite yol açmaktadır.

Mastit Nasıl Tedavi Edilir?

Mastit için bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Emziren kadınların ilk tedavi yöntemi ise meme içinde biriken sütün boşaltılmasının yapılmasıdır. Bunu sağlayabilmenin en kolay yolu ise bebeğin mastit olmuş memeyi emmesine fırsat vermektir. Emzirme hususuna devam etmek tedavi içerisinde herhangi bir aksamaya yol açmamaktadır. Anne ve bebek için emzirme sürecinin devam etmesi gerekmektedir.
  • Bebeğinizi emzirmeden hemen önce memeye ılık kompres uygulamanız, ağrı ve yanma hissini azaltacaktır. Su torbası yardımı ile kompres yapabilirsiniz bununla birlikte ılık bir duş almanız da ağrıları hafifletmekte oldukça fayda sağlayacaktır.
  • 24 saat içerisinde yeterli miktarda süt boşaltımını sağlamasına rağmen; semptomlarda düzelme gözlemlenmiyorsa ve meme ucunda belirgin bir çatlak mevcutsa antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Mastitin medikal tedavisi ise semptomların hızlı olarak rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Meme dokusunda bulunan iltihaplanma tedavi edilmez ise apse gelişebilmektedir. Bu durumda tedavi yöntemlerinden drenaj ön plana çıkmaktadır. Tıp teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte, açık drenaj yaklaşımı terk edilmiş olur. Drenaj, bir enjektör yardımıyla apsenin boşaltılabilme işlemidir. Doktorunuz drenaj tedavisi hususunda ek olarak antibiyotik tedavisi başlatabilmektedir. Ateşsiz geçen 72 saatten sonra, iltihaplanma bulguları gerilemesi ile antibiyotik ihtiyacı ortadan kalkmaktadır.

Bu tedaviler hususunda gereken tedavi yöntemleri bunları kapsamaktadır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

En popüler

son yorumlar