Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaAnne ve ÇocukUltrasonda Bebek Kaçıncı Hafta Görülür?

Ultrasonda Bebek Kaçıncı Hafta Görülür?

Gebelik başından sonuna heyecanlı ve endişe dolu bir süreçtir. Bu süreç özellikle ilk defa bebek sahibi olacaklar için daha fazla endişe barındırır. Cinsiyeti, kalp atışı, gelişimi gibi birçok soru işareti dönemsel olarak merak edilir.

En çok merak edilen konulardan biri de ultrasonda bebek kaçıncı hafta görülür? Sorusudur. Heyecanla bebeğini görmek isteyen anne babalar sıklıkla bu konuyu araştırır. Fakat belirtmek gerekir ki ultrasonda ilk olarak gebelik kesesi görülür. Bebek daha sonraki süreçte görüntülenir.

Gebelik Kesesi Ne Zaman Görülür?

Her bebeğin gelişimi farklıdır. Dolayısıyla kese oluşumları da farklılık gösterir. Ancak gebelik kesesi için ortalama 5. hafta işaret edilir. Gebeliğin 5. haftasında görülmesi beklenen kese bazen erken bazen de daha geç görülebilir. Gebelik kesesi, bebek oluşumuna dair ultrasonda görünen ilk yapıdır. Erken dönemde kanda bakılan beta hCG değeri eğer 1000-3000 IU/mL düzeyinde ise ultrasonda gebelik kesesi görülür. Bu dönemde kesenin çapı yaklaşık 3 mm civarındadır ve sadece vajinal ultrasonda görülebilir. 6. haftadan sonra ise karından rahatlıkla görülebilmektedir.

Bebeğin Kalp Atışları Kaçıncı Haftada Duyulur?

Gebelik kesesi oluşumunu tamamladıktan bir hafta sonra içinde embriyonun görünmesi muhtemeldir. Bu süre bazı gebelerde 10 günü bulabiliyor. Fakat kalp atışı farklı haftalarda duyulur. Vajinal ultrasonda 6. hafta civarında bebeğin kalp atışları duyulur. Karından yapılan muayenede ise 7 veya 8. haftayı bulabilir. Her gebelik ve her bebeğin gelişimi farklı olduğu için anne adaylarının bu süreçte acele etmemesi ve sakinliğini koruması önerilir.

Bebeğin Ultrasonla Takibi Neden Önemli?

Hamilelik boyunca sık sık ultrason muayenesi yapılır. Gebeliğin riskine göre bu aralık değişiklik gösterse de ilk başlarda ayda bir, ileriki dönemlerde ise iki haftada bir muayene olağandır. Düşük riski olması, çoğul gebelik, tüp bebek tedavileri bu normalin dışındadır. Gerekli görüldüğü dönemlerde yapılan ultrason muayeneleri bebeğin gelişimi, gebeliğin durumu, olası riskler ve sağlık tespiti için yapılır. Bu yüzden oldukça elzem bir uygulamadır.

Gebelikte Ultrason Muayenesi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Ultrason muayenesi can acıtan veya rahatsızlık veren bir uygulama değildir. Bu yüzden doktorun uygun gördüğü aralıklarla kontrollerin yapılması önemlidir.

Sağlıklı bir gebelikte ultrason muayenesi şu zamanlarda yapılır;

  • Hamileliğin ilk ayı
  • 10-14 hafta arasında
  • 18-20 haftasında (Ayrıntılı ultrasonografi)
  • 32. haftada
  • 38. haftada

Hamileliğin durumuna, bebeğin risk altında olmasına ve annenin sağlık durumuna göre ultrason muayenesi daha sık uygulanabilmektedir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

En popüler

son yorumlar