Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaSağlık ve FitnessVajinal Koku Neden Olur?

Vajinal Koku Neden Olur?

Vajinanın normal koşullarda kendine has, kişinin kendisini ve etrafını etkilemeyecek doğal bir kokusu vardır. Bu koku vajinadaki laktobasil adı verilen yararlı bakterilerin ortaya çıkardığı laktik asitin kokusudur. Her kadının vajinal kokusu kendine özgüdür.

Kadınlarda yoğun vajinal koku neden olur? Bunun pek çok nedeni olabilir. Örneğin kişinin beslenme düzenini değiştirmesi, hijyen kurallarını ihmal etmesi ve regl döneminde olması gibi nedenlerle vajinada koku değişimi gözlenebilir.

Kokunun kişiyi ve etrafındakileri rahatsız edecek boyutlarda olması endişe vericidir. Bu koku çürük meyve ve bozuk balık kokusu gibi oldukça rahatsız edici ve mide bulandırıcıdır. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulması gereklidir.

Vajinal Koku Neden Olur?
Vajinal Koku Neden Olur?

Vajinal Kokuya Sebep Olan Hastalıklar

Vajinal enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar yoğun bir vajinal kokuya sebep olabilir. Mantar enfeksiyonları kadınlarda yaygın olarak görülen hastalıklardandır. Genital bölgenin bakımının doğru bir şekilde yapılmamasından kaynaklanır. Ve bu enfeksiyon ağır bir kokuya sebep olur.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan olan Kladmiya, Trikomonas, Frengi ve bel soğukluğu gibi hastalıklarda da koku gözlenebilir. Bakteriyel vajinoz da kadınlarda yaygın olarak görülen bir bakteri enfeksiyonudur. Mantar enfeksiyonunda görüldüğü gibi kişinin yanma ve kaşıntı şikayetleri vardır. Antibiyotik tedavisi ile kısa sürede hasta bu şikayetlerden kurtulur.

Vajinal Kokuyu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Bakteriler nemli ve karanlık ortamlarda ürerler. Vajinal bölge gerekli önlemler alınmadığında zararlı bakterilerin üremesine neden olabilecek uygun bir bölgedir.

Burada zararlı bakterilerin ürememesi ve enfeksiyona neden olmaması için;

  • Sıkı ve dar kıyafetler giymekten kaçınılmalı,
  • Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli,
  • İç çamaşırı nemli olmamalıdır.

Regl dönemlerinde hijyene dikkat edilmediğinde de enfeksiyon riski vardır.

Bu nedenle;

  • Pamuklu pedler tercih edilmeli,
  • 3-4 saat aralıklarla ped ya da tampon değişimi yapılmalı,
  • Daha sık duş alınmalıdır.

Vajinal Temizlik

Vajina kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Herhangi bir temizleyiciye ihtiyaç duymadan sadece su ile temizlenmesi yeterlidir. Bu şekilde vajina ihtiyacı olan pH değerini koruyacaktır. Ortamda olması gereken yararlı bakterilerin üremesini sağlayacaktır.

Kimyasal bir maddeyle temizlenmesi pH dengesinin bozulmasına neden olur. Bu durumda üremesi gereken yararlı bakterilerde üreyemez.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

En popüler

son yorumlar