Hayvanlara özel ilgi duyanlar ve At çiftliği kurmak isteyen veya At bakımı yapanlar için oldukça at bakımı ve maya bakımı nasıl olmalı? Bu süreçte dikkatli bir uygulama söz konusudur. En uysal ama aynı zaman da en asi hayvanlardan olan atlat nasıl bir bakım ister?
Deri Bakımı
Atların en hassas bölgelerinden birisi olan deri tıpkı insanlar ve diğer canlılar gibi nefes alması gereken bir organ yapısıdır. Tımar yapmakta atların deri temizliği demektir. Eski Türk atalarımızın öğrettiği ve ilk kez geliştirdiği bu sistem ile hayvanın tüyleri demir telli kaşağı benzeri bir tarak ile kepek, pislik, çamur ve böcekler taranarak temizlenir.
Günde üç en az iki defa tımar yapmak atlara alışkanlık hali olarak indirgenmelidir. Bunu yaparken tüylerden çıkacak olan bakteri ve böcekler insan bedenine yerleşmemesi için modern temizleme aletleri ile yapılması gerekir.

Yıkama İşlemi
Atları yıkamak onları huysuz etse bile tımar kadar önemlidir. Haftalık iki defa atları özel şampuanları ile yıkayarak rahatlatmak gereklidir. Böylece tımardan sonra dökülen pislikler su ve şampuanlar ile tamamen dökülerek yumuşak tüyler, gür ve uzun bir yele elde edilir.
Tımar Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bir atın en önemli bakımı olan tımar elbette hijyen kurallarına uyulması gereken bir uygulamadır.
Hayvanlarda tımar yapılırken dikkat edilecekler;
- Bir tımar aleti başka hayvanlar üzerinde kullanılmamalı
- Her hafta ya da mümkünse her gün aletler dezenfekte edilmeli
- Yele, kuyruk ve baş kısmı için yumuşak tüylü kaşağılar kullanılmalı
- Göz ve ağız bölgesi için yumuşak süngerler kullanılmalı
Atların tımar yapılırken ki diğer dikkat edilmesi gereken şeyler ise atlara sinirli davranılmamasıdır. Hareketli olduğu için tımarı eksik yapılan atlara sinirlenip sertçe davranmak onları huysuzlaştırır.
Atlar insan ruhuna en yakın ve en anlayan hayvanlardan birisidir bu yüzden onlarla konuşarak teskin etmek, dost canlısı olmak ve bakımlarını en nazik usuller ile yapmak atların verdiği hizmetin değerini bilmek gerekir.
Tımar sırasında ve sonrasında kullanılan süngerlerde alelade bir marketten alınan değil özel üretim olmalı, baş, vücut, kuyruk ve yele havluları ayrı olmalı her defasında alkol ile yıkanmalıdır.