Östrus Dönemi Nasıl Gerçekleşir?
Şubat ayında başlayan kızgınlık döneminde çiftleşme, gebelik gerçekleşmediği taktirde 23 günde bir tekrar eder. Süren 23 günlük siklus günleri içinde, 7 gün boyunca at kızgınlık çiftleşmeyi kabul eder. Bu günlerin dışında at, istek duymaz. Bu dönemin ardından yumurta patlaması diye de bilinen ovulasyon gerçekleşir. Bu ovulasyon, kızgınlık döneminin bitmesine 1 veya 1 buçuk ay kala meydana gelir.

Kızgınlık Dönemi Kontrolü ve Belirlenmesi
Kızgınlığın belirlenmesinde çeşitli muayene yöntemleri uygulanır.
Bunlar sırasıyla;
- Deneme aygırı ile muayene
- Rektal muayene
- Ultrason muayene
Sıralanan muayene yöntemleri kesinlikle uzman veteriner hekimler tarafından yapılmalıdır.
Deneme Aygırı İle Muayene
Bu muayene yöntemi, haralarda genel olarak uygulanan bir muayenedir. Kesinlikle her gün yapılmalıdır ve aksatılmamalıdır. Bu yöntemde bir aygır tavlaya getirilir ve atlar tek tek koklatılır. Bir diğer şekli de özel bir pencereye sahip boksa atlar tek tek getirilir ve koklatılır. Bu şekilde atların aygıra göstereceği hareketler gözlemlenir. Kulak kısma, ısırma ve tekme atma gibi hareketler kızgınlık belirtisi olarak yorumlanır. Dış genital gölge açılıp kapanır. At kesik kesik idrar yapar.
Rektal Muayene
Bu yöntem elle yapılan ve uzmanlık isteyen bir yöntemdir. Uzman olmayan kişiler tarafından yapıldığında büyük sorunlara yol açabilir. Bu yöntemde iç genital organlar el ile kontrol edilir.
Ultrason İle Muayene
Yeni teknolojik gelişmeler ile ses dalgaları ile çalışan ultrason yardımı ile kızgınlık dönemi tespiti yapılmaktadır. Ultrason ile daha kesin bir sonuç elde edilebilir. Deneme aygırı yöntemi ile birlikte kullanılması tavsiye edilir. İki teknik birlikte uygulandığında, daha iyi ve kesin sonuçlara ulaşılır.