İlk kez at sayesinde insanların yaşamında yer eden “hız” kelimesi, kısalan mesafeler ve kazanılan vakit olarak gündelik yaşamda derin farklılıklar meydana getirdi. Atın ehlileştirilmesi konusu çoğu milletin arasında bir rekabet durumu alsa da yapılan son gözlemler Kazakistan’da bulunan Botai medeniyetinde atın evcilleştirilerek insan servisine kullanılmaya başlandığına işaret ediyor. At, birçok farklı alanda kullanıldığı gibi spor alanında da kullanılıyor. Atlı okçuluk da bu sporlardan biri. Bu yazımızda Atlı Okçuluk Nasıl Oynanır? konusunu inceleyeceğiz.
Atlı Okçuluk Tarihi
Atlı okçuluk sporu aslında Türk geleneklerinden gelir. Eski Türkler at üzerinden ok atarak düşmana saldırmaları ile bilinirler. Bu konuda en uzman milletler arasında yer alırlar. Bu nedenle de bu gelenekler nesilden nesle aktarılarak gelmiştir. Bugün de artık bu atlı okçuluğu spor olarak yapmaktayız. Atlı okçuluk yaparken dikkat edilmesi gereken kuralları aşağıdaki paragrafta sıraladık.
Atlı Okçuluk Sporu
Atlı okçuluk öğrenilirken dikkat edilmesi gereken kurallar mevcuttur. Bu kuralları liste halinde sıralamak mümkündür.
- Ata vücut, bacaklar ve topuklar ile komut verebilme (kamçıya ihtiyaç duymadan)
- Kambur durmamak, her zaman dik durmak
- Ayaklar üzengiye yalnızca ucuyla basacak, topuklar kesinlikle aşağıda kalacak
- Dirsekler havada ya da açılmış durumda değil bedene yakın olması gerekir
- Tırs ve Dörtnal koşusunda poponun eğere çarpmaması
- Adeta, Tırs ve Dörtnal koşusunu hocanın anlattığı gibi iyi teknik ile öğrenmek
Bu listede yazan kurallara riayet edildiği zaman at sürme konusunda bir sıkıntı yaşanması çok küçük ihtimaldir. Burada yazan kurallar sayesinde at üzerinde rahatlıkla durarak ok atabilirsiniz.
Her şeyden evvel Türk okçuluğu hakkında esas kitaplar okunmalıdır, Ünsal Yücel’in ‘Türk Okçuluğu ve Mustafa Kani’nin Telhis’i ve Kavsname kitapları okunması gerekir.