Yıkanmak yetişkinlerde olduğu gibi yenidoğanda da sağlık açısından önemli bir temizlik uygulamasıdır. Keseleme hareketleriyle cildi ölü hücrelerden arındırmak, ılık suyun yatıştırıcı ve gevşetici etkisinden yararlanmak gibi birçok faydası daha sayılabilir. Yeni doğan bebek için de bu durum geçerlidir fakat dikkat edilmesi gereken bir husus bulunuyor. Bebek doğduktan kaç gün sonra yıkanmalı? Sorusuna netlik getirmeden önce, yenidoğanın vücudunda bulunan kremsi verniks tabakasından bahsetmek gerekiyor.
Yenidoğan Verniks Tabakasının Önemi
Vaktinde doğan her bebeğin cildin verniks adı verilen kremsi bir tabaka ile kaplıdır. Bu tabaka sarımsı veya beyazımtıraktır. Yağlı gibi bir hisse sahiptir. Doğmadan önce amniyon sıvısında gelişen bebeğin bu sıvıdan zarar görmesini engellemekle birlikte doğduktan sonra da önemli rolleri bulunuyor. Bebeğin vücudunu enfeksiyonlara karşı korur, ısı dengesini sağlar, cildi nemli tutar ve bağışıklığı güçlendirir. Yenidoğan cildi için bu derece önemli bir katman olan verniks, yıkamayla deriden uzaklaşacağı için ilk birkaç gün bebeğin yıkanması pek önerilmez.
Göbeğinin Düşmesi Beklenmeli
Yenidoğan bebeklerde göbeğin kuruyup düşmesi önemli bir süreçtir. Bu ortalama 1 haftan 10 günü bulabilir. Bu süre zarfında göbeğin enfeksiyon kapmasına neden olacak her türlü durumdan uzak durulmalıdır. Yıkama suyu ve yıkanma sırasında göbeğin mikrop kapma riski vardır. Ayrıca banyo sonrası nemlenen bölge yine sorun yaşanmasına neden olabilir. Bu yüzden bebeğin göbeği düştükten sonra yıkanması daha doğrudur. Eğer göbeği düşmeden yıkama mecburiyeti bulunuyorsa bu bölgenin ıslanmaması için gereken önlemler alınmalı.
Bebeği Yıkarken Dikkat Edilecek Hususlar
Bebeği en erken 48 saat sonra yıkamak gerekiyor. Bu da enfeksiyon riski veya annesinde hepatit bulunan nadir bebekler için geçerlidir. Asıl kriter göbeğin kuruyup düştüğü zamandır. Yıkarken bir yetişkin yıkanmış edasında değil daha narin ve dikkatli davranmak gerekiyor.
Bebeği yıkarken dikkat edilecek hususlar şu şekildedir;
- Su sıcaklığı 37- 38 derece olmalı.
- Banyo sırasında oda ısısı sıcağa yakın olmalı.
- Bebek ne tok ne de aç olmamalı.
- Enfeksiyon riskinin önüne geçmek için 10 dakika kadar kaynatılıp soğutulmuş su kullanılmalı.
- Göbeği düşmemişse ıslanmaması için pamukla kaplanmalı.
- Kulağına, ağzına ve burnuna su gelmeyecek şekilde yıkanmalı.
- Özel sabun ve şampuanlar tercih edilmeli.
Ürün seçerken uzman tavsiyesine de dikkat etmek gerekir. Kaliteli ve güvenilir şampuanlar tercih edilmeli. Ayrıca bebeği kurulamak için de yumuşak ve pamuklu havlular kullanılmalı. Bebeklerin gün aşırı yıkanmasında hiçbir sakınca yoktur. Aksine sağlıklı bir gelişim ve konforlu bir uyku için uygun koşullar sağlanıp sık sık banyo ettirmekte yarar vardır.