Perşembe, Aralık 7, 2023
Ana SayfaSağlık ve FitnessBotoks Nasıl Yapılır?

Botoks Nasıl Yapılır?

Botoks, başta tıbbi nedenlerle olmakla birlikte bilinen amacı yaşlanma önlemek veya gizlemek olan estetik türüdür. Ülkemizde ve dünya da estetik operasyon geçirip botoks yaptıran birçok insan varken, bu insanların yüksek bir çoğunluğu kadındır. Kadınların yaşlanmayı geciktirmek, kırışıklarını önlemek gibi nedenlerle başvurduğu botoks işlemi, her geçen gün daha fazla kişide görülmeye başlandı.

Botoks Nedir?

Botoks, ilk olarak tıbbi işlemlerde kullanılan ve deriyi gererek migren, sara gibi hastalıklarda ağrı kesici hatta tedavi edici bir yöntem olarak kullanıldı. Daha sonra estetik cerrahi ve plastik cerrahi alanlarında tercih edilen ve başarı gösteren sistem, tüm dünyaya yayılarak kırışıklık önleyici pürüzsüz bir cilt elde edilmeye başlandı.

Ülkemize ilk defa 2006 yılında gelen ve başarılı olan botoks, günümüzde birçok insan tarafından tercih edilen estetik cerrahi uygulamaları arasında. Migrenli insanların da sıkça tercih ettiği ve ağrılarından kurtulduğu botoks, migrenin bilinen üzere tek bilinen cerrahi tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.

Botoks İşlemi Nasıl Uygulanır?

Botoks işlemi, germe eylemi gerçekleştirilerek uygulanan bir estetik cerrahi operasyonu olduğundan deriye ilk olarak nöromusküler adı verilen doku enjekte edilir. Bu sayede belli bir dolgunluk ve deri azalması gibi problemlerin önüne geçilmiş olur. Enjeksiyon işlemi gerçekleştikten sonra ise enjekte edilmiş bölgeye anestezi kremi sürülerek kullanılacak iğnenin az olan ağrısı önlenir.

Uygulama bölgesine son olarak dezenfektan işlemi uygulanarak cilt bölgesi temizlenir ve operasyona uygun duruma gelir. Sonraki aşamada özel botoks iğneleri ile bölge içerisindeki kaslara ufak dozlarda yerleştirilerek deri adeta gerilerek tutturulur. İşlem ortalama 15-20 dakika kadar sürerken, bazı küçük botoks operasyonlarının süresi 5-10 dakikaya kadar düşebilmektedir.

Botoks Yaptırmak Tehlikeli mi?

Botoks işleminde kullanılan Botulinum toksini, dünyanın en zehirli toksin maddelerinden biri olarak bilinmektedir. Bu nedenle yapılacak en küçük hata sonucunda olumsuz ve geri dönülemez sonuçlar doğurabilmektedir. Yanlış uygulamalar sonucu solunum yetmezliği, eksikliği veya ölüme kadar giden sonuçlar görülmüştür.

Bununla birlikte oldukça başarı bir protein olan Botulinum toksini, çok küçük dozlarda yan etki bırakmayacağı düşünülen hastalara uygulanarak risk azaltılır. Günümüzde botoks başarı oranı bir hayli yükselirken, olumsuz vakalar ve operasyon hataları oldukça nadir bir şekilde karşımıza çıkmakta.

Bu nedenle profesyonel bir cerrah ile yapılan botoks işlemleri oldukça önemli olmakla beraber, merdiven altı ve ucuz olduğu için yaptırılan botoks işlemleri tehlike yaratabilmektedir.

Botoksun Yan Etkileri

Botoks esnasında kaslara enjekte edilen Botulinum toksini sayesinde başarı sağlayan botoks işleminin başarılarının yanı sıra birçok yan etkisi de bulunmakta.

Bu yan etkilerden yaygın görülen ve az rast gelinen yan etkiler de mevcut olduğu gibi bazıları şunlardır;

  • Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişik
  • Baş ağrısı ve bölge uyuşması
  • Enjekte edilen bölgeyi kullanamama
  • Mide bulantısı
  • Yutma zorlukları
  • Boyun hareketleri zayıflığı
  • Grip belirtileri
  • Safra kesesi sancısı
  • Hırıltı, horlama veya ağız kuruması
  • Çift görme ya da iç boyutlu bakışta problem yaşama
  • Kanama, şişme ve morarma gibi sorunlar
  • Alt göz kapağı kaslarında görülen zayıflık

Bu gibi yan etkilere sahip olan botoks, bazı uygulayıcılarında hiç bir belirti gözlenmezken bazı uygulayıcılarda ise ağır seyredebilir. Ağır seyrettiği durumlarda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

En popüler

son yorumlar