Kadının üreme süreci olarak bilinen ergenlik çağından başlayarak yaşlanma sürecine kadar geçen sürede regl olunur. Regl kadın doğurganlık sürecinde de etkili bir süreçtir. Doğurganlığı sona ermesi olarak menopoz nedir? Belirtileri nelerdir konusunda uzmanların görüşleri ortak olup 18-55 yaş sonrası süreç menopoz başlangıcıdır. Kadından kadına ve bölgeden bölgeye bu süreç değişkenlik gösterebilir.
Menopoz Belirtileri
Menopoz değişkenlik gösterse de kişiden kişiye;
- Regl döneminde azalma ve değişkenlik
- Rutinin dışında terlemeler, daralmalar
- Uyku bozuklukları
- İç titreme ve çarpıntı
- Baş ağrısı
- Değişken ruh halleri
- Vajinal sorunlar
- Kemik erimesi ve bunun gibi fizyolojik ve biyolojik değişimler görülür. Ortalama 12 dönem adet döngüsü görmeyen kadınlar menopoz sürecine girmiş olurlar.

Hastalık Mı?
Menopoz genel olarak bir hastalık olarak görülmektedir. Ancak menopoz hastalık değil doğurganlık süreciniz sona ermesidir. Menopoz sürecinde hormonal tedavi görülmesi yukarıda belirtilen rahatsızlıkları en aza indirir.
Hastalık olmayan ancak rahim veya yumurtalıklarda oluşan kistler sonucu alınan organların fonksiyonunu yitirmesi sonucu erken dönemde menopoza giren kadınlar bulunmaktadır.
Erken menopoz olarak tanımlanan menopoz süreci ise 40 yaşından önce görülen süreç olarak tanımlanır. Erken menopoz kadınların % 1’inde görülür.
Yapılması Gerekenler
Menopoz sürecinin sağlıklı olarak geçmesi için D vitamini ve kalsiyum desteği alınmalıdır. Ayrıca düzenli egzersiz yapılması önerilir. Dengeli beslenmeli, zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
Menopoza Etki Eden Durumlar
Doğal sürecinde ilerleyen menopoza bazen etki eden nedenler olmakta ve bu süreç doğallıktan çıkar.
Bu nedenler arasında;
- Kemoterapi gibi ağır tedavi görülen hastalıklar
- Genetiksel yapı
- Eksik ve yetersiz beslenme
Menopoz sürecini yaşadıktan sonra yeniden kanama görenlerin bir uzmana başvurması sağlık açısından zorunludur.