Menopoz aslında hayatın herhangi bir dönemidir. Menopoza girildiğinde yumurtalıklarda bulunan overler azalır. Buna bağlı olarak da yumurtalıklar küçülür. Aynı zamanda adet döngüsü de kesilir. Yani kişinin üreme yeteneği fonksiyonlarını yitirir.
Menopoz yaşı dünya geneline bakıldığında 45 ve 55 yaş olarak bilinir. Fakat Türkiye’de ortalama olarak menopoz yaşı 46 ve 48 yaş olduğunu görülmektedir. Bu menopoz dönemi aslında 3 sınıfa ayrılır. İlk olarak premenopoz, menopoz, postmenepoz olarak isimlendirilir. Peki, menopoz öncesi belirtiler nasıl sıralanır?
- Vajinal kuruluk
- Cinsel ilişkide ağrı
- Cinsel isteksizlik
- Ani sıkışma
- İdrar kaçırma
- İdrara sık çıkma
- Metabolizma yavaşlama
Bütün bunlar menopoz dönemi belirtileri olarak adlandırılır.
Menopoza Girmeyi Etkileyen Faktörler
Menopoza Girmeyi etkilen faktörlere bulunmaktadır. Genetik faktörler menopoza girmeyi etkiler. Çünkü bir ailede bulunan kadınların aynı dönemler içerisinde menopoza girdiği görülebilir. Genital faktörlere menopoza girmeyi etkiler. Bunların yanı sıra psikolojik, fiziksel ve çevresel, sigara kullanımı, genel sağlık durumu ve sosyal faktörler menopoza girmeyi etkileyen faktörlerdendir.
Menopoz Sonrası Belirtileri
Menopoz sonrası belirtilerde premenopozda görülen belirtilerin devam ettiği görülür. Östrojen azlığı sebebi ile Genital oranın küçüldüğü görülür. Menopoz sonrasında saç ve kış azalmalar görülür. Ciltte kuruluk oluşur, yaraların iyileşme süresi uzar, koltuk altı ve Genital bölgelerdeki kıl oranı azalır. Ağzında kötü tat, ağız kuruluğu, kabızlık olayları menopoz sonrası dönemlerinde karşılaşılan belirtilerdir. Genel olarak görülen belirtiler de kadınların metabolizmaları yavaşlar buna bağlı olarak da şişmanlama görülür.
Menopoz Teşhisi Nasıl Koyulur?
Menopoz da erken teşhis önemli bir unsurdur. Menopoz dönemlerinin ilk yılında çok daha fazla kayıplar yaşandığı için erken tanıya önem verilir. Bir kadın seyrek adet görmeye başlamışsa ve sürekli sıcak basıyorsa ve buna bağlı olarak adetin 3. Günü kan alındığında menopoz teşhisi konulabilir. Bundan dolayı bu gibi sorunu olan kadınların öncelikle teşhis için hastanelere başvurması gerekir. Erken tanı önemi menopoz döneminde önemlidir. Kadınların bu konuda ilk yılında daha az kayıpla atlaması adına erken teşhis için hastanelere başvurmaları şart olur.