Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaTeknolojiRAM ve ROM Arasında Ki Farklar Nelerdir?

RAM ve ROM Arasında Ki Farklar Nelerdir?

Bilgisayar kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı kavramlar arasında Ram ve Rom yer alır. Ram geçici depolama birimidir ve bu birimde programlara, hizmetlere ve işletim sistemlerine ait veriler geçici olarak depolanır. Ram’ın İngilizce açılımı ise Ramdom Access Memory’dir. Rom ise kalıcı depolama birimidir. Rom’da kaydedilen veriler bilgisayar kapansa da silinmeden kalır. Rom’un açılımı ise Read Only Memory’dir. Bilgisayar kullanıcıları iki farklı depolama biriminin birbirlerinden nasıl ayıracaklarının yollarını ararlar. Bu nedenle de ram ve rom arasında ki farklar nelerdir? Sorusunu sorarlar.

Ram ve Rom arasında ki farklar şunlardır;

  • Çalışma tipi farkı
  • Ulaşılabilirlik farkı
  • Hız farkı
  • Veri depolama kapasitesi farkı
  • Veri yazma farkı
  • Görünüş farkı

Bu farkların bilinmesiyle bilgisayar gibi teknolojik cihazlar alınırken karşılaşılan Ram ve Rom konusunda bir zorluk yaşanmadan seçim yapılabilir.

Çalışma Tipi Farkı

İki depolama birimi arasındaki farklardan birisi çalışma tipi farkıdır. Her ikisi birimde de veri depolanabilir ancak Ram bellekte veriler üzerinde değişiklik yapmak mümkün olurken Rom bellekte bu mümkün olmaz. Verilerin değiştirilmesi, silinmesi veya yeni verilerin yüklenmesi Ram’de mümkündür. Ancak Rom bellekte verilerin sadece okunması mümkündür ve değiştirilmesi imkansızdır. Bunun için Rom bellek aynı zamanda salt okunur bellek olarak da anılır. Ram bellekteki veriler bilgisayar kapandığında ortadan kaybolur.

Ulaşılabilirlik Farkı

İki bellek arasındaki farklardan birisi ise ulaşılabilirlikti farkıdır. Ram bellekte yer alan bilgilere kolay bir şekilde erişim sağlanır. Ancak Rom bellekte verilere erişim kolay değildir. Erişim mümkün olmadığı için verilerin değiştirilmesi de mümkün olmaz.

Hız Farkı

Ram bellek Rom’a göre daha hızlı bir şekilde verilere ulaşır ve veriler üzerinde işlem yapılmasını sağlar. Ancak Rom belleğin verilere ulaşma hızı Ram belleğe göre oldukça düşüktür. Ram sayesinde bilgisayar daha fazla işlem yapabilir.

RAM ve ROM Arasında Ki Farklar Nelerdir?
RAM ve ROM Arasında Ki Farklar Nelerdir?

Veri Depolama Kapasitesi Farkı

Bellekler arasındaki farklardan diğeri de veri depolama kapasitesi farkıdır. Ram belleğin toplam veri depolama kapasitesi 16 Gb ve üzeri olabilirken Rom bellekle veri depolama kapasitesinin megabyte oranlarında kaldığı görülür. Bu da Ram belleğin daha çok veriye geçici olarak da olsa hafızasında yer vermesini sağlar.

Veri Yazma Farkı

Veriler hem Rom hem Ram için oldukça önemlidir. Ram bellek üzerine veri yazımı kolay bir şekilde gerçekleşirken Rom bellekte bu biraz zordur. Aynı zamanda Rom bellekte veri yazımı gerçekleşse bile sınırlıdır ve ilk anda yazılan veriler bir daha silinemez. Ram belleğin ise veri depolaması geçicidir ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Görünüş Farkı

Ram ve Rom bellek arasındaki son fark ise görünüş farkıdır. Verileri geçici olarak depolayan Ram anakart üzerinde özel olarak hazırlanmış bir yuvada bulunur. Rom ise optik sürücüdür ve manyetik bantların kullanımıyla hazırlanmıştır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

En popüler

son yorumlar