Tırnak üzerinde çizgi halinde, nokta halinde ya da tırnağı tamamen kaplayan beyaz lekelerin tıptaki adı lökonikidir. Bu lekelerin nasıl oluştuğuna dair tıbbi bir bilimsel açıklama bulunur. Tırnaktaki beyaz lekelerin nedeni birçok faktöre bağlı olarak gelişmektedir. Demir, potasyum ya da vitamin eksikliğinden kaynaklandığı zannedilse de bu lekelerin başka bir nedeni vardır.
Lökoniki Nedir?
Parmak ya da tırnakların üzerinde oluşan beyaz lekelere denir. Tamamen zararsız olmasına rağmen oldukça yaygın bir sorun olarak görülebilir. Kimi kişilerde bu beyazlık nokta kadar küçük olabiliyorken, kimi kişilerde neredeyse tırnağın tamamını kaplayacak kadar büyüktür. Lökonikinin ortaya çıkmasındaki en büyük neden, tırnak yatağının zarar görmesine bağlıdır. Kişinin tırnağını bir yere çarpması ya da tırnağın dışarıdan darbe alması sonucu görülebilir.

Lökonikinin Hastalık Belirtileri
Cilt sorunlarından bir tanesi olan tırnak beyazlaması bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu hastalıklar;
- Tırnak batmaları ve bazı ilaçların yan etkileri
- Tırnak mantarları, kansızlık ve kalsiyum eksikliği
- Tiroid hormonu yetersizliği
- Tırnak içi enfeskiyon
- Keratin hormonu eksikliği ile gelen tırnak ucu deformasyon başlangıcı şeklindedir.
Lökonikinin Nedenleri
Tırnakta beyazlamanın nedenleri birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bunlardan bir tanesi alerjik tepkilerdir. Besleyici yağ kullanımı, oje kullanımı ve oje söken kimyasallar tırnak beyazlamasına neden olabilirler. Bu etmenlerin yanı sıra vücuttaki protein eksikliği de tırnak beyazlamasına neden olabilir. Beyaz lekeler kişi elini sıktığında kayboluyor ise, nedeni protein eksikliğidir. Tırnak yatağında meydana gelen beyaz lekeler, tırnakla birlikte uzama göstermezler. Mineral eksiliği, tırnak mantarı, tırnak yaralanmaları ve başka hastalıklar da tırnak beyazlamasına neden olabilir.
Lökoniki Nasıl Geçer?
Lökonikinin tıp dünyasında henüz bir tedavisi bulunmamaktadır. Zararlı bir şey olmadığından ötürü bireyin kendisini rahatsız hissetmesine de neden olmaz. Tırnakları temiz tutmak ve nemlendirmek, tırnaklara sürekli oje sürmemek, temizlik yaparken eldiven kullanmak, günlük A vitamini ihtiyacını karşılamak, demir içeriği bol olan gıdaları tüketmek vb. şeyleri yapmak lekelerin gitmesi için yardımcı olabilir. Lökoniki olarak bilinen tırnak beyazlamasının kendi kendine geçtiği de görülebilir.